FOREDRAG

Book et foredrag på toregroenne@gmail.com // 55 26 26 02

  

100 års danske cykeleventyr

Jeg fortæller om at søge eventyret på to hjul langt ude i verdens vildeste afkroge, hvor de færreste kommer og om at bruge cyklen som en magisk nøgle til at komme tæt på fremmede folk og kulturer – at blive inviteret ind hos bl.a. bevæbnede jihad-sympatisører i Pakistan, nomader i Centralasien og statsløse palæstinensere i flygtningelejre i Libanon. Jeg fortæller om at lade parader falde og fordomme fordufte, møde alverdens folk med et åbent sind og opbygge en ukuelig tro på det gode i mennesker. 

Sideløbende fortæller jeg den farverige historie fra sin prisvindende bog, VELO – De danske verdenscyklister, om danske eventyrere, der i 100 år er trampet ud i verden for at udforske klodens fjerneste afkroge, højeste bjerge og tørreste ørkener. For vi danskere kan noget særligt på cykler – den første europæer, der cyklede verden rundt, var f.eks. en dansker, der satte ud i 1925 med en sovepose, en pistol og 75 øre på lommen.

Foredraget er ledsaget af massevis af smukke billeder – såvel mine egne som de klassiske skud af 100 års danske cykelhelte og pionerer. 

Book foredrag på toregroenne@gmail.com // 55 26 26 02

    


På drømmenes afveje i USA

Foredraget baseret på min bog af samme navn, hvor jeg fortæller om forunderlige, sære og fascinerende mennesker, jeg har mødt gennem fire års amerikanske rejser, der tilsammen danner en anderledes skildring af USA og trænger ind bag de fortærskede klichéer.

Hør om bumser og beats i en knallertbande i San Francisco, nybyggere langt ude i Arizonas nådesløse ørken, en baptistpræst i Bibelbæltet, n anarkist, der genopfinder sig selv efter en tur bag tremmer og mange flere spændende folk. 

De skæve personportrætter sættes ind i en større sammenhæng i forhold til amerikansk historie og kultur, og undervejs begiver jeg mig desuden ud i de enorme landskaber, der giver genlyd i den amerikanske psyke. 

 Det hele ledsaget af masser af smukke billeder.

50.000 km på cykel - i en vidunderlig verden

Jeg har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden. Boet hos bevæbnede jihad-sympatisører i Pakistan, baptistpræster i det amerikanske bibelbælte, buddhistiske munke i Tibets klostre, teltnomader i Centralasien, højlandsindianere i Ecuador, bonderøve i Canada og vidunderlige familier i gæstfrie Iran. 

Jeg fortæller om at lade parader falde og fordomme fordufte, møde alverdens folk med et åbent sind og have en ukuelig tro på det gode i mennesker. 

Men også om at tackle modgang i jagten på mine drømme: at blive arresteret af kinesisk sikkerhedspoliti, bombarderet med sten i Taliban-landsbyer, sulte og et enkelt abebid – men hvordan alt det negative blegner ved vejs ende og én tanke overdøver alle de andre: Verden er vidunderligt smuk og fyldt med gode mennesker.

Foredraget er ledsaget af massevis af billeder. 

Far & søn på cykel - i Himalaya & Sahara

Da min far fyldte 60 år, tog jeg ham med på hans første lange cykeltur: En tur over Himalaya i en afsidesliggende del af Indien. 

Inden da havde jeg i løbet af et årti cyklet titusindvis af kilometer rundt i verden, mens han fulgte med på kortene hjemme fra Danmark. Nu satte vi ud på et eventyr gennem et vildt hjørne af verdens højeste bjerge, hvor tibetanske bedeflag blafrer i den iltfattige luft i de himmelstræbende pas, og vi kiggede inden for i såvel tibetanske klostre som hinduistiske templer.

I foredraget fortæller jeg om turen, bjergene, folkene, religionen og det helt særlige i at cykle sammen far og søn. Jeg fortæller desuden om vores tur 8 år senere, hvor vi krydsede Atlas-bjergene i Marokko og cyklede helt ud, hvor vejen ender i det tilsandede Sahara. 

Alt i alt et foredrag, der kommer forbi vidt forskellige landskaber, kulturer og religioner - og som selvfølgelig er ledsaget af masser af smukke billeder. 

Farvel Tibet - På sporet af et tabt land

Siden jeg som 21-årig blev arresteret at det kinesiske sikkerhedspoliti for ulovlig indtrængen i det Tibet, har jeg haft et særligt forhold til Tibet og tibetanerne. 

Jeg har boet i flere måneder i tibetanske eksilsamfund i Indien og rejst til fods og på cykel rundt i store dele af Himalaya. Mærket vinden hyle, følt den gennemtrængende kulde og slidt mig  over de gigantiske bjergpas, der afskærer de folk fra omverdenen. 

Jeg har boet hos folk i landsbyerne og mødt en lang række tibetanere, der deler hver deres uforglemmelige og ofte hjerteskærende historie: Den gamle, bitre guerillakriger, der engang kæmpede for et frit Tibet; børn sendt alene i eksil; munke på flugt; tidligere politiske fanger med historier om grusom tortur i kinesiske fængsler. 

Foredraget, der er ledsaget af en lang række smukke billeder, tager tilhørerne med ud på fantastisk rejse dybt ind i verdens højeste bjerge – og dem også masser af stof til eftertanke.